fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Fler söker och får rotavdrag under pandeminNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-07-30

Hantverkaren Robert Lundberg har haft fullt upp och tvingats tacka nej till jobb.

Lyssna: Fler söker och får rotavdrag

Utbetalningarna av rotavdrag har ökat med 350 miljoner kronor under våren och kan vara en följd av den pågående coronapandemin. Samtidigt tvingas hantverkare att flytta sina semestrar och tacka nej till jobb.

– I år har jag fått tacka nej till jobb för att jag inte hunnit eller för att kunden inte vill vänta ett halvår på ett nytt badrum, säger Robert Lundberg som är hantverkare i Örebro.

Under coronapandemin har hemmafixandet ökat. Rapporter från byggföretag visar på ökad försäljning och även hantverkarna har haft ett uppsving.

Enligt statistik från Skatteverket har utbetalningarna för rottjänster ökat med 350 miljoner kronor under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Samtidigt ökade antalet personer som köpte rottjänster med 17 procent i juni i år jämfört med förra året till totalt 130 000 personer.

Det finns ingen analys om vad ökningen beror på men enligt Pia Blank Törnros som är skattejurist på Skatteverket kan det vara en följd av coronapandemin.

– Under den här perioden så har det varit en stor aktivitet i folks privatbostäder när det gäller att bygga och reparera, säger Pia Blank Törnros.

Enligt skatteverket har även utbetalningar för rutavdraget ökat under våren.

Även om fixandet och hemmabyggandet fått ett uppsving nu under våren så är frågan hur det kommer att påverka branschen på sikt.

– Det kan bli en dipp till branschen till nästa år. Om folk som tänkt göra någon renovering senare valt att göra det nu istället, säger hantverkaren Robert Lundberg.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: