fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Fler fiskeredskap ska återvinnas: ”Hamnar i naturen annars”Nyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-08-02

Erik Goksøyr, verksamhetsledare för återvinningscentralen i Sotenäs.

Lyssna: Fler fiskeredskap ska återvinnas: ”Hamnar i naturen annars”

Nu ska återvinningen av fiskeredskap bli bättre. Det genom att en nationell insamlingstjänst för till exempel nät, burar och trålar nu startar.

– Vi hoppas att det ska leda till att de här fiskeredskapen tas om hand på ett korrekt sätt och även att de förhoppningsvis kan bli till nya produkter, säger Erik Goksøyr, verksamhetsledare för marina återvinningscentralen i Sotenäs kommun, till Ekot.

Fiskeredskap är ofta svåra att återvinna. Men det finns flera fördelar med att fler återvinns, till exempel för miljön, säger han.

– Det finns ett behov av att ha ett fungerande system för att ta hand om fiskeredskap, som är en ganska besvärlig fraktion att ta hand om. Vi försöker nu nå ut över hela Sverige för att hjälpa till att ta hand om de här.

Om fiskeredskapen, som ofta består till stor del av plast, i stället får ligga orörda finns det en risk att mikroplaster hamnar i naturen.

– Då blir det mikroplaster som hamnar i vår natur och i haven, säger Goksøyr.

På marken utanför den marina återvinningscentralen i närheten av Kungshamn ligger stora högar med gröna och blåa plastnät och trålar, där står också burar och där ligger rep i många olika färger.

– Här kapar vi en vajer. Vi har precis fått in en ny vajerkap, säger han.

Återvinningen är ett samarbete mellan bland annat Sotenäs kommun och Håll Sverige Rent. Det finansieras av Havs- och vattenmyndigheten.

Insamlingstjänsten ska ta emot använda fiskeredskap – trålar, nät och burar – och se till att de återvinns och att materialet återanvänds i så stor utsträckning som möjligt.

Erik Goksøyr säger att det är svårt att veta hur mycket de kommer få in.

– Vi ser att det finns väldigt mycket som redan idag ligger i hamnar, på folks tomter och även väldigt mycket i haven som måste samlas in. Sedan är det en löpande åtgång från fiskeindustrin och privatpersoner som fiskar, säger han.

Victor Jensen
victor.jensen@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: