fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Financial Times berömmer Sveriges coronastrategiNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-07-27

Lyssna: Financial Times berömmer Sveriges coronastrategi

Det går bra för Sverige – i alla fall om man får tro Financial Times.
Det verkar som om Sveriges strategi för att hantera pandemin har lönat sig ekonomiskt, skriver tidningen.

– Den största effekt av covid-19 är egentligen en allmän osäkerhet i ekonomin Men vi ser liten påverkan på vår verksamhet, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

– När det såg som mörkast ut i slutet mars, hade vi nog förväntat oss att det skulle bli ännu sämre, säger verkstadsföretaget Sandviks vd Stefan Widing.

Sveriges BNP beräknas minska med 5-6 procent i år, vilket är klart mindre än för länder som Italien, Storbritannien och Frankrike, skriver affärstidningen Financial Times.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på banken SEB säger till tidningen att han ”aldrig sett så stor andel företag prestera bättre än väntat. Det är nästan varje företag”.

– Vi kan titta på statistik över konkurser så visar det en ökning mot förra året men det är ingen explosion i konkurser som hade varit förenligt med en djupare kris. Det ser inte så dramatiskt ut.

I en djup lågkonjunktur borde bankerna göra stora kreditförluster när människor inte kan betala tillbaka sina lån, men det gör de inte.

Bostadsmarknaden har också hämtat sig extremt fort. Att skolor och förskolor varit öppna gjort det lättare för föräldrar att jobba hemma och också varit bra för barnen. Skolstängningar har långvarig negativ effekt, det visar studier, enligt Esbjörn Lundevall.

Samtidigt är en halv miljon människor är arbetslösa, och företagen går faktiskt knackigt, även i Sverige.

– Tittar vi på SEB:s prognoser för de svenska börsbolagen så har vi ju höjt prognoserna efter att rapporterna varit positiva överraskningar mot förväntningarna. Men vi räknar fortfarande med att vinsterna minskar med 20 procent. Siffrorna är bättre än förväntat men de är alltså inte bra, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på banken SEB.

Jonas Fredén
jonas.freden@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: