fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Färre åker fast för rattfylleri: ”Fler riskerar att dö”Nyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-08-01

Lyssna: Färre stickprovskontroller

Riken att rattfulla åker fast har minskat under våren efter att tull, polis och kustbevakning slutat med stickprovskontroller på grund av coronapandemin. Något som är bekymmersamt, enligt Marie Nordén, generalsekreterare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

– Ungefär var fjärde dödsfall i trafiken har en drog- eller alkoholrelaterad orsak, så det är klart att med minskade kontroller så riskerar vi också att se fler dödade i trafiken, säger Marie Nordén.

I april i år anmäldes 667 rattfylleribrott. Det är drygt 300 färre jämfört med samma period förra året. Även i maj gjordes färre anmälningar än i maj 2019, då nästan 250 färre, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Sedan mars i år gör polis, tull och kustbevakning inte längre stickprovskontroller med alkoholutandningsprov, utan gör det endast om det finns en direkt misstanke om rattfylleri. Orsaken är att utandningsprovet ses som ett riskfyllt moment när det kommer till smittspridning.

– Det är ju väldigt svårt att kritisera att man har gjort det här valet under en pandemi. Det är sorgligt att man är tvungen att hantera det på det sättet men utifrån ett smittskyddsperspektiv tror jag nog att det är nödvändigt, säger Marie Nordén.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande ville redan innan coronapandemin slog till se fler kontroller än vad som utfördes då. Nu hoppas NTF att stickprovskontrollerna återupptas så snart det är möjligt.

– Kontrollerna har också en attitydpåverkande effekt och här finns en oro att om de minskade kontroller pågår en längre tid så kommer fler troligtvis köra alkoholpåverkade i trafiken, säger Marie Nordén.

Hanna Juliusson
hanna.juliusson@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: