fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Facket larmar: Kroganställda oroliga för sin säkerhetNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-08-01

Lyssna: Oro och stress bland många kroganställda

Trängsel och gäster som inte följer reglerna skapar en otrygghet och stress bland landets krogpersonal, enligt Hotell- och restaurangfacket. Många medlemmar vittnar om en oro på arbetsplatsen.

Roger Banffy, krögare och servitör på en bar i centrala Stockholm, menar att jobbet har förändrats.

– Det är absolut ett mer krävande jobb, säger han. 

– Det är inte alla gäster som vet, även fast det pågått en längre tid nu, vad som gäller.

Landets restauranger och krogar har haft en utmanande tid under coronapandemin, men man har fått hålla öppet givet att en rad restriktioner efterföljs. Många av hotell- och restaurangfackets medlemmar anser att gäster är dåliga på att hålla avstånd och att det på vissa platser blir för mycket folk i lokalerna.

– Vi får väldigt mycket samtal från medlemmar som är oroliga för sin hälsa och säkerhet när de ska jobba, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket.

Ofta hamnar ansvaret på personalen att avlägsna, neka eller skingra folk när det blir trångt. Detta har medfört en oro och stress både vad gäller arbetsbörda och smittorisk, enligt Malin Ackholt.

– Våra medlemmar är oroliga för sin säkerhet. De vill kunna arbeta och utföra  ett gott arbete, men inte med risken att bli smittade och sjuka. De känner inte att det finns tillräckligt mycket hänsyn tagit till deras arbetsmiljö och deras möjlighet att jobba på ett tryggt och säkert sätt.

För att få bukt med problemet behövs ett större ansvar både från arbetsgivare och kroggäster, menar hon.

– När det gäller arbetsmiljöansvaret ligger det helt och hållet på arbetsgivaren. När det gäller att följa regler och riktlinjer så har vi alla en skyldighet att följa dem. Min förhoppning är att så många ställen som möjligt får vara öppet och att branschen går bra, men de som inte följer regelverket ska inte få ha öppet, de ska stängas för de är farliga.

Roger Bannfy tror att restriktionerna kombinerat med att många krogar fått säga upp medarbetare har inneburit ett ökat tryck på krogpersonalen.

– Samtidigt som jag ska gå ut och ge en bra service agerar jag som en väktare på jobbet nästan. Så det är tufft. När det som är mest att göra på kvällarna – man kör vartannat bord, ett sällskap per bord. Men folk förstår inte alltid att de inte får komma in i lokalen. Det blir ofta en diskussion som man inte alltid har energi till, säger han.

Marcus Admund Funck
marcus.admund_funck@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: