fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Exchef fick köpa SMHI Sjöfart till misstänkt underprisNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-07-27

Lyssna: Exchef fick köpa SMHI Sjöfart till misstänkt underpris

I juni sålde SMHI ut enheten Sjöfart, som har varit något av SMHI:s flaggskepp under 30 år med intäkter på runt 45 miljoner om året. Detta till underpris enligt experter.

– I början på året såg vi att det här hade för stora risker. Vi skulle behöva investera väldigt mycket kapital i att utveckla om vi skulle orka vara kvar i den knivskarpa konkurrensen, säger SMHI:s generaldirektör Rolf Bennerfeldt.

– Då såg vi att det fanns en extern intressent var villig att betala för det som vi egentligen hade lagt ner.

Enligt DN har sjöfartsdelen varit något av SMHI:s flaggskepp som gett intäkter på omkring 45 miljoner kronor om året. Men från om med den 1 juli är Gale Force, ett nystartat företag som tagit över och de flesta av Sjöfarts anställda riskerar uppsägning.

Sjöfart såldes utan att utomstående fick lägga bud. En tidigare chef som just slutat på Sjöfart fick köpa verksamheten för 5,5 miljoner kronor.

Meteorologen Lennart Cederberg som var med om att starta upp SMHI Sjöfart på 1990-talet och var chef där 2011-2017. Han anser att marknadsvärdet borde varit det två- eller tredubbla.

– Jag tycker att det är konstigt, när man bara de senaste åren lagt 20-30 miljoner kronor på att utveckla, och så säljer man det för 5,5 miljoner kronor. Det är ett väldigt lågt pris,

Men Rolf Bennerfeldt försvarar beslutet.

– Man ska vara affärsmässig och det har vi försökt göra så gått det går att göra.

Raina Medelius
raina.medelius@sverigesradio.se

Sofia Broomé
sofia.bromme@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: