fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Efter protesterna: Nu vill de döpa om Ugandas gatorNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-07-27

Lyssna: Efter protesterna: Nu vill de döpa om Ugandas gator

Victoriasjön och en nationalpark döpt efter drottning Elizabeth, det är några exempel på namn som nu är omtvistade i Uganda. Frågan har aktualiserats ännu mer i kölvattnet av Black Lives Matter-rörelsen.

Bakom en namninsamling för att döpa om platser och gator med namn ur Ugandas koloniala historia står advokaten och lokalpolitikern Apollo Makubuya.

Det är inte bara natursköna platser vars namn Apollo Makubuya och tusentals andra ugandier vill döpa om, utan även gator döpta efter historiska personer med koppling till koloniseringen av Uganda, som var ett brittiskt protektorat fram till 1962.

Trots att det finns många framstående ugandier och andra afrikaner att döpa vägar och porträttera på statyer och monument så förblir det engelska koloniala arvet starkt, säger Apollo Makubuya.

I flera afrikanska länder hörs liknande tongångar, som har fått förnyad kraft i samband med Black Lives Matter-protesterna. Sydafrika är kanske det land som kommit längst, där det pågick stora protester redan 2015 mot statyer på universitetscampus över kolonisatörer som Cecil Rhodes – liknande protester vi senare har kunnat se i Europa efter att Black Lives Matter-demonstrationerna återigen tog fart efter att afroamerikanen George Floyd dödats vid ett polisingripande i USA.

För Apollo Makubuya är gatunamnen också bara det första steget. Hans namninsamling kräver också en förändring av utbildningen, där mer fokus ska ligga på afrikansk historia och han vill att läroböckerna inte ska ha ett europeiskt perspektiv på historien

Namninsamlingen med drygt 5 000 underskrifter är inlämnat till parlamentets talman i Uganda, och nu ska en kommitté ta frågan vidare. Om det drar ut på tiden kan Apollo Makubuya ta till juridiska åtgärder, säger han.

Isabelle Swahn
isabelle.swahn@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: