fbpx
Current track

Title

Artist

Background

Efter intäktsraset – Heathrows vd kräver lättnaderNyheter (Ekot)Nyheter (Ekot)

Written by on 2020-07-29

Lyssna: Efter intäktsraset – Heathrows vd kräver lättnader

Londonflygplatsen Heathrow brukar vara Europas mest trafikerade flygplats. Men idag kom beskedet att man förlorat motsvarande 12,5 miljarder svenska kronor under årets första sex månader. Och nu kommer nya krav på att den brittiska regeringen ska förändra karantänsreglerna så att resandet kan underlättas.

Det var bistra siffror som den brittiska flygplatsen Heathrow släppte idag. Under årets andra kvartal föll antalet passagerare med 96 procent, fraktvolymerna med nästan en tredjedel och intäkterna med 85 procent. Allt en följd av den minskade flygtrafiken under coronaepidemin.

Oron är också stor inom resebranschen över att att britterna ska bli avskräckta från att resa utomlands framöver. Det efter att den brittiska regeringen med kort varsel i helgen införde fjorton dagars karantän för resande från Spanien, och dessutom varnade för fler länder kan omfattas av karantänsreglerna om coronaläget förändras där.

Nu vill Heathrows VD John Holland-Kaye kunna snabba på processen för de som ankommer till flygplatsen. Genom att göra två coronatester – ett vid ankomst och ett efter fem eller åtta dagar i landet,tror han att man kan korta ner karantäntiden ordentligt. För skulle dagens regler vara kvar i till exempel ett år, så tror han att miljontals jobb är i fara för handelsnationen Storbritannien, säger han till BBC News.

Från regeringens sida har svarat att man just med tanke på ekonomin i landet inte vill kompromissa med coronasäkerheten.

Roger Wilson
roger.wilson@sverigesradio.se

Läs mer


Reader's opinions

Kommentera


%d bloggare gillar detta: